Povzetek

Sneakerheads, čas je za branje! Knjige o ikoničnih supergah so ključni vir vsakega ljubitelja sneakerjev! Vse se giblje tako hitro – a ko preberete dobro knjigo, se vam čas malo ustavi in upočasni. Nič ne more premagati dobre knjige, niti Instagram in TikTok! V spodaj naštetih knjigah, poleg podrobnih tehničnih specifikacij in podrobnosti vsake silhuete tudi razlagajo zgodovino kulture, ki je prerasla v milijarderska podjetja. Spodaj naštete knjige poglobljeno raziskujejo obdobja, ki definirajo in opredeljujejo vse klasične silhuete – kot sta adidas Originals Stan Smith in Nike SB Dunk. V knjigah so odlično spisana besedila, ki preučujejo nekaj največjih zgodb o supergah – vključno z Nikeovim vzponom na oblast in razcepom adidas in Puma. Nekatere so noro zabavne, druge zelo poučne in tretje vznemirljive in fascinantne.

1.

Nike SB: The Dunk Book

To je prva knjiga o ikoničnih Nike Dunk sneakerjih. V zadnjih dvajsetih letih je postal prava ulična ikona. Nike Dunk je prišel s košarkaških dvoran na mestne ulice – skejtarji in sneaker loverji so ga takoj sprejeli. Superga je cenjena zaradi svoje funky in edinstvene zasnove, poleg tega pa je super udobna in zmogljiva!

Nike SB: Knjiga Dunk je napolnjena z osupljivimi slikami, ki pripovedujejo vizualno zgodbo najbolj ikoničnih stilov Nike SB. V knjigi so predstavljeni tudi Danny Supas, Staple Pigeon Dunks, De La Soul Highs, Paris Dunks, U.N.K.L.E in vrhovni Dunk SB v čudovitih barvnih podobah.

Skozi različne zgodbe, bralci dobijo podrobna poročila o tem kako so superge nastale in iz kje izhajajo. Na ogled so arhivske fotografije najbolj prepoznanih ikoničnih sneakerjev.

2.

Sneakers: The Complete Limited Editions Guide

The Complete Collectors Guide. Knjiga govori o fenomenalnem uspehu in ključnem vplivu klasičnih superg na trg. Je vodnik najboljših in posebno izbranih modelov z omejeno izdajo, ki so izšli v zadnjem desetletju.

Po objavi te knjige so glavne blagovne znamke začele znova izdajati klasične modele in ustvarjati čevlje, s katerimi so spodbudili drugi val zanimanja: omejene izdaje in sodelovanja med blagovnimi znamkami, raznimi umetniki, oblikovalci, glasbeniki in kulturnimi ikonami. V tej knjigi lahko vidite najboljša dogajanja v sneaker kulturi, več kot 300 modelov različnih blagovnih znamk. Vsak model ima ob sebi vse ključne informacije. Ta knjiga je ključnega pomena za vse ljubitelje sneakerjev, predvsem za prave zbiratelje!

3.

Sneaker Freaker. The Ultimate Sneaker Book!

Kot že ime pove, Sneaker Freaker: The Ultimate Sneaker Book pripoveduje zgodbo o blogu z istim imenom. Ustanovil ga je Simon “Woody” Wood leta 2002 in od takrat je Sneaker Freaker postal uveljavljen glas za obutev. V knjigi najdete komentarje o trenutni kulturi superg, zgodovinski vpogled in številne podrobnosti na temo znanih ikoničnih superg.  Sneaker Freaker govori o več kot 100-letni zgodovini superg in meša uveljavljena imena in blagovne znamke – vključno z Air Max, Air Force, Adi Dassler, Converse, Dapper Dan, Dee Brown, Michael Jordan, YEEZY in še mnogo drugih.

Woodyjeva prvotna domneva o knjigi Sneaker Freaker “zabaven in resen, a hkrati smiseln in nesmiseln”.

5.

Stan Smith: Some People Think I Am A Shoe

Foto knjiga Stan Smith: Some People Think I Am A Shoe, slavi ikoničnega Stana Smitha – tako znanega tenisača kot sam čevelj. Vsi smo že slišali in videli legendarne adidas teniske Stan Smith, ki že nekaj časa krasijo mestne ulice, športne dvorane in še marsikaj. A le redki vedo, da je ta čevelj bil prvič predstavljen leta 1963 leta in bil nagrajen kot eden najpomembnejših tenisk na svetu! Dobil je ime po športni teniški legendi – Stan Smith.

V zadnjih petih desetletjih je Stan Smith ostal trajna ikona minimalističnih in retro modelov Stan Smith. Smith je sodeloval z revolucionarnimi umetniki, oblikovalci in modnimi znamkami, vključno s Colette, Yohji Yamamoto, Raf Simonsom in Pharrell Williamsom.

Knjigo je napisal sam Stan Smith in ima zato še dodano vrednost. V njej pripoveduje prigode, zanimive dogodivščine, sodelovanje z adidasom, zgodovino in seveda o samih STAN SMITH supergah – sam je največji oboževalec Stan Smith tenisk.

6.

Sneakers

To je knjiga z zelo preprostim naslovom – Sneakers. Knjigo so napisali Rodrigo Corral, Alex French in Howie Kahn. Knjiga s svojo iskrenostjo, intimnostjo, inteligenco in “cool” pristopom potretira globalno sneakers kulturo, ki jo poganjata zavzetost in radovednost in ki jo podpira naša zasedba pripovedovalcev, zgodovinarjev, in umetnikov. Knjiga je tu za vse oboževalce sneakers kulture kot same. Skrbno izbran seznam udeležencev v knjigi bralce popelje v središče akcije.  Jim Riswold o snemanju reklame z Michaelom Jordanom. Adidasova Rachel Muscat in Jon Wexler zelo filozofsko o svojem zvezdniškem sodelavcu Kanyeju Westu. Nikeov legendarni Tinker Hatfield se zazre v prihodnost. Profesionalna teniška igralka Serena Williams deli ekskluzivno razkritje. In še veliko, veliko več.

Ta knjiga – ki je tudi lahko odlično darilo – vsebuje 320 strani fotografij in intervjujev z guruji sneakers industrije, športnimi legendami in zvezdniki v osupljivem paketu, ki ga je ustvaril slavni oblikovalec Rodrigo Corral. Ta knjiga je za vse, ki jih zanima dizajn, kreativni proces, ulična kultura, blagovne znamke, podjetništvo, umetnost in moda.

7.

Sneaker Wars: The Enemy Brothers Who Founded Adidas and Puma and the Family Feud That Forever Changed the Business of Sport

Razhod adidasa in Pume je ena izmed najbolj slavnih zgodb v sneakers svetu! Knjiga govori o tem kako je razhod za vedno spremenil športno industrijo. Knjigo je napisala Barbara Smith, ki pripoveduje zgodbo o družini in njenem vplivu. Poleg tega pa opisuje kako adidas in Puma postaneta dve največji blagovni znamki na svetu. Obe blagovni znamki med seboj tekmujeta v smislu izdelkov, tržnih pogodb in sponzorstva – vse to vas čaka v tej knjigi!

Poišči svoj najljubši par sneakerjev tukaj!