Povzetek

“THIS SHOE ALONE WILL NOT SAVE THE PLANET”

Trenutna situacija v Sloveniji in v svetu je za kulturo in umetnost velik šok; istočasno pa mi je podarjeni čas omogočil, da sem se končno odločil in lotil ustvarjanja lastnih neodvisnih projektov in prvenec mojega novega obdobja je izdelek — Ubijalci sanj. Kljub onemogočenemu delu in popolnoma spremenjenim planom za letošnje leto, sem dobil priložnost in čas za raziskovanje svoje notranjosti in svojih pristnih želja ter usmeritev.

Na enem izmed (na)ključnih med karantenskih sprehodov me je pot popeljala mimo, nekoč veličastnega simbola ljubljanskega obilja — Hotela Bellevue, kar v dobesednem prevodu pomeni lep razgled, od katerega pa je danes ostal le še žalosten pogled na slovenski kulturni spomenik, ki počasi gnije kot simbol naše ignorance in slabe samopodobe. Sam domnevnih duhov, ki naj bi strašili na lokaciji sicer nisem srečal, spoznal pa sem duhove, ki odzvanjajo potencial prostora, kar sem na svoj način želel prezrcaliti v svoj posnetek.

Ideja Ubijalcev sanj temelji na samogovoru z deli lastne osebnosti in izmenjavi izkušenj “padlih borcev” — minulih ustvarjalnih isker, ki so klonile vplivu zunanjosti, s trenutnim seboj, od katerih se, če jim seveda želimo prisluhniti, lahko marsikaj naučimo in z novimi spoznanji pričnemo ustvarjati drugačne sanje – naše sanje. Kot nam pravi Nipke v originalni različici skladbe Ubijalci sanj: “Tut k sem buden sanjam, dovolim si da fantaziram, ne pustim, da bi me vlekl nazaj, jaz galoperam, slišm klice, dej ustav se Boštjan, ne reagiram, ne!”

foto: Nikola Janušić

Slovenija je že sama po sebi dragulj, prav tako pa so dragulji mnogokateri slovenski ustvarjalci, česar se Slovenci premalokrat zavedamo, zato se mi zdi, sploh v trenutnih časih negotovosti, izrednega pomena, da se končno začnemo medsebojno podpirati, kar je tudi eden izmed razlogov, da sem za svoj prvenec izbral slovensko skladbo. Skladba z naslovom Ubijalci sanj je del albuma Buden založbe Dravle Records, ki je po mojem mnenju, vsaj trenutno, eno izmed najbolj pomembnih glasbenih del na naših tleh, saj skozi filter sodobnosti, ki je mladim blizu, širi močne in ključne vrednote, ki bi jih moral poznati vsak Slovenec. Glavnemu producentu in enemu izmed vodilnih imen te založbe Damjanu Joviču sem zelo hvaležen za pomoč, saj je v skladu z mojimi željami prilagodil skladbo Ubijalci sanj, ki sem jo lahko uporabil kot vzvod svojega dela.

Da je vizualni del izpadel kot je, je v veliki meri odgovoren tudi Nikola Janušić, ki se je izredno izkazal tako na snemanju kot v post produkciji, s katerim bova zagotovo še sodelovala, kot tudi nakazujeva v epilogu. Motiv projekta je tudi poustvarjanje, re-kreacija — kako iz lastnih neuspelih poizkusov ustvariti nekaj novega — kako iz razpadajoče lokacije hotela Bellevue ustvariti nekaj svežega, zato sem izredno vesel, da so mi nasproti stopili tudi pri The Athlete’s Foot Slovenia in mi podarili prenovljeno klasiko adidas superstark v reciklirani, veganski različici. Eden izmed globalnih ubijalcev sanj je tudi okoljska neosveščenost in zanemarjanje narave, zato se mi zdi ideja recikliranih materialov, ki so med drugim tudi prijaznejši do živali, odlična alternativa. Čevelj Superstar je ikoničen že sam po sebi, zakaj nebi postalo ikonično tudi to, kako s svojimi kreacijami, ne le izkoriščamo, ampak sklepamo krog z naravo in njenimi dobrinami.

Kot pravi slogan: “Ta čevelj sam po sebi ne spreminja sveta, je pa korak v pravo smer.”, tako metaforično, kot dejansko.

UBIJALCI SANJ | DREAM TAKERS
REŽIJA | KOREOGRAFIJA : Jan Marolt (JM Creatoris)
KAMERA | POSTPRODUKCIJA: Nikola Janušić
GLASBA: Dravle Records – Ubijalci Sanj (feat. Zalagasper & Ezra), edit: Damjan Jovič

https://www.jmcreatoris.com/