Povzetek

V naših TAF trgovinah in na spletu se lahko pohvalimo s pestro ponudbo najbolj priljubljenih urbanih modnih znamk, ki s svojim prepoznavnim stilom in brezkompromisno kvaliteto slovijo po vsem stilu.

Med najuspešnejše street-style blagovne znamke v svetovnem merilu sodijo Nike, adidas, Puma, New Balance, Converse,… sama zveneča imena, ki kreirajo tvoje najljubše #TAFstyle vsakodnevne modne kombinacije.
Kljub temu, da skoraj vsak posameznik v garderobni omari hrani vsaj en par Nike superg in ikonično adidas trenirko, pa mnogo zabavnih in zanimivih podrobnosti o omenjenih znamkah sploh ne poznamo. 3,2,1…Si pripravljen/a na #funfact dejstva tvojih najljubših znamk? Gremo!

Si vedel/a, da pavzaprav mnogo oboževalcev ime »Nike« izgovarja narobe? Pravilno poimenovanje je namreč »Ny-kee« – gre za ime, ki izvira iz grške boginje zmage.

Blagovna znamka Nike je ena tistih, ki se lahko pohvali z izjemno globalno priljubljenostjo in zares prepoznavnim športnim slogom, ki ga definira simbol kljukic in znameniti slogan »Just do it«. Logotip znamke je leta 1971 v iskanju dodatnega zaslužka oblikovala študentka Carolyn Davidson za le 35 dolarjev.

Še ena zanimiva zgodba se skriva v ozadju enega iz med najbolj prepoznavnih obrazov blagovne znamke Nike v zgodovin. Ko je pri 21 letih Michael Jordan začel igrati v ligi NBA, sta se zanj potegovali dve največji znamki športne obutve: Nike in adidas. Michael Jordan se je sprva pravzaprav nagibal k sklenitvi pogodbe z adidasom, a so ga starši zaradi izjemne kupčije prepričali v podpis pogodbe z blagovno znamko Nike… In tako se je rodila uspešna zgodba Nikijeve linije Air Jordan.

#TAFstyle izbor prepoznavnega ležerno-športnega Nike stila:

Na svetu obstaja na stotine blagovnih znamk a le malo jih ima tak vpliv na urbano modo in popularno kulturo kot adidas – znamka, ki po svetu slovi po svojih ikoničnih treh črtah in modelih obutve, ki so se za vedno zapisali v srce vseh urbanih modnih navdušencev in navdušenk.

Eno iz med najbolj zabavnih zgodovinskih dejstev je prav dejstvo o ikoničnih treh črtah – le te so pravzarav do leta 1951 pripadale finski znamki čevljev Karhu. Zgodba pravi, da je blagovna znamka Karahu Adidasu prodala podobo 3 črt in svojo znamko za 1,600 EUR in dve steklenici viskija. Ugoden #deal, je res?

En velik poklon pa si adidas zasluži tudi za izumitev natikačev za pod tuš, ki jih dnes poznamo pod priljubljeno linijo Adilette. Adidas jih je razvil na željo nemške nogometne reprezentance v 60. letih prejšnjega stoletja, ker so želeli, da se razvije čevelj, ki jih bo pod tušem in v garderobah ščitil pred ostrimi in grobimi tlemi.

P.S. Si vedel/a, da je nekdanji nogometni zvezdnik David Beckham z adidasom leta 2003 podpisal doživljensko pogodbo za nepredstavljivih 160,8 milijonov dolarjev? Njihov ambasador bo torej do smrti.

#TAFstyle izbor prepoznavnega #coolkid adidas stila, ki ga zaznamujejo ikonične 3 črte:

Veš, da je ustanovitelj blagovne znamke Puma pravzaprav brat ustanovitelja zgoraj omenjene blagovne znamke adidas? Leta 1924 sta Rudolf in njegov brat Adolf Dassler skupaj ustanovila podjetje Gebrüder Dassler Schuhfabrik, kar v prevodu pomeni »Tovarna čevljev bratov Dassler«.

Oba sta se odločila zapustiti družinsko podjetje in ustanoviti lastno tovarno, imenovano Puma. Zaradi velikega spora med njima sta se odločila odpreti ločeno tovarno. Adolf (ali Adi) je tako spremenil ime svoje tovarne v adidas (ime izhaja iz njegovega imena). Njegov brat Rudolf Dassler pa je novoustanovljeno podjetje prvotno registriral kot Ruda, kasneje pa je spremenil ime v PUMA. Logotip s puma mačko, ki še danes velja za enega najbolj prepoznavnih logotipov je ustvaril Lutz Backes, risar iz Nürnberga.

#TAFstyle izbor prepoznavnih PUMA superg:

Converse All-Star model je debitiral na trgu leta 1917 kot atletske superge. Hitro je postal čevelj številka ena za košarko, takrat relativno nov šport (košarko je izumil James Naismith leta 1891, NBA pa je bila ustanovljena šele leta 1946).  All-Star model se od začetka do danes ni veliko spremenil, v svoji prvotni obliki ostaja eden najbolj priljubljenih parov superg vseh časov.

#TAFstyle izbor privlačnih CONVERSE superg:

Podjetje New Balance Arch Support Company je bilo ustanovljeno v Bostonu leta 1906. Na začetku so bili v fokusu podjetja le izdelki, ki so naredili čevlje udobnejše.  Šele naknadno so se v podjetju začeli ukvarjati z lastno proizvodnjo čevljev in si s svojo napredno tehnologijo prislužili privržence po vsem svetu.  Podjetje je ustanovil William J. Riley, ki je emigriral v Združene države in idejo za zasnovo čevljev pravzaprav dobil tako, da je preučeval svoje piščance in njihova stopala, ki jim zagotavljajo neverjetno ravnotežje. Razvil je napravo za podporo loku, opremljeno s tremi točkami opore, ki posnemajo trikratne noge, ki so njegovim piščancem dajale okretnost.

#TAFstyle izbor najbolj priljubljenih NEW BALANCE superg ta hip: