Vsi smo že slišali in videli legendarne Adidas teniske Stan Smith, ki že nekaj časa krasijo mestne ulice, športne dvorane in še marsikaj. A le redki vedo, da je ta čevelj bil prvič predstavljen leta 1963 leta in bil nedavno nagrajen kot eden najpomembnejših tenisk na svetu! Dobil je ime po športni legendi – tenisač Stan Smith.

Teniški čevelj ima elegantno usnjeno retro obliko, nizek profil in čisto oblogo okoli čevlja. Je lahek in izjemno udoben. Prvotno je bil zasnovan kot teniški čevelj vendar je Adidas začel ustvarjati zapuščino in ga počasi preoblikoval v legendarno obutev. V 60ih letih je bil čevelj viden povsod. Večinoma so jih nosili profesionalni športniki. Ta zgodba Adidasa je edinstvena v kateri je silhueta čevlja dosegla vrhunec funkcionalnosti. Čevelj je še enkrat zaživel brez preoblikovanja, popularnost pa je eksplodirala.

Priljubljenost čevlja Stan Smith je tako velika, da se čevelj zelo hitro prodaja. Nosili so jih vsi od Pharrella, Ellen Degeneres do supermodela Gisele Bündchen. Čevlji so se začeli pojavljati na naslovnicah revij kot so Vogue in tudi na rdečih preprogah. Alexander Wang jih je nosil na svoji modni reviji pomlad/poletje leta 2015. Adidas je nato tudi sodeloval z velikimi blagovnimi znamkami kot so RAF Simons, White Mountaineering, Wings + Horns in Fragment Designs Kazuki Kuraishi. Oblikovali so različne podobe Stan Smith. Pevec Pharrell je izdal svojo linijo ročno poslikanih Stan Smithov, ki so se prodali zelo hitro.

Stan Smith so čevlji tega desetletja. Glede na to, da model ne krasi legedarnih treh trakov adidas, je ironično, da je postal eden izmed najbolj priljubljenih in znanih modelov.